1 / 7

Kopij kerkbode Hersteld Hervormde Gemeente te Oosterwolde

Voor alle data geldt: zo de Heere wil en wij leven.

KERKDIENSTEN

Zondag 13 oktober

09.30 uur: ds. C.A. van den Brink

15.00 uur: ds. C.A. van den Brink

Woensdag 16 oktober

19.00 uur: ds. D.J. Diepenbroek uit Putten

Voorzang

Zondag 13 oktober

V.m.: Psalm 105 vers 5

N.m.: Psalm 75 vers 2

Woensdag 16 oktober

Psalm 86 vers 1

Collecten

Zondag 13 oktober

Eerste collecte: Kerkvoogdij

Tweede collecte: Noodhulp en Rampenfonds

Woensdag 16 oktober

Collecte voor het plaatselijk jeugdwerk

Kinderoppas

Zondag 13 oktober

Groep 1: mevr. C. Rodenburg en Maartje van de Weg

Groep 2: mevr. A. van Werven en Wilke van Wijhe

Wat ons verkondigd is

Zondagmorgen was de tekst voor de prediking Jesaja 6 vers 3. Met als thema: Gods heiligheid. Aandachtspunten: 1. Verheerlijkt in de hemel; 2. Verheerlijkt op de aarde.

Zondagmiddag was de tekst voor de prediking Markus 10 vers 27b. Met als thema: Gods almacht. Aandachtspunten: 1. Van God de Vader; 2. Van God de Zoon; 3. Van God de Heilige Geest.

Kerktelefoonuitzending

Op gewone woensdagen is er om 19.00 uur een uitzending via de kerktelefoon.

Kopij kerkblad

Graag de kopij uiterlijk om 18.00 uur op de zaterdag vóór de verschijning van de kerkbode naar het emailadres: predikant@hhgoosterwolde.nl én scriba@hhgoosterwolde.nl. Hartelijk dank!


2 / 7

Diaconale hulpdienst

De diaconale hulpdienst kunt u bellen om in te springen bij plotselinge ziekte, voor een bezoekje, voor begeleid autovervoer, medicijnen halen en dergelijke. Ook voor een boodschap of een wandeling mag u (of uw familie) bellen naar: mevr. K. Schreurs – van de Werfhorst (tel. 06-22041625) of mevr. A. ten Brinke (tel. 0525-843302). Ook vanuit onze gemeente zijn er mensen actief bij de diaconale hulpdienst. Zo kunnen we elkaar ook in de week dienend helpen.

UIT DE GEMEENTE

Voorbeden en het vermelden in de kerkbode

Soms komt het wel voor dat mensen er ons op attenderen om voorbede te doen voor deze of gene. Graag hebben we als kerkenraad dat degene die dat betreft het zelf doorgeeft aan de dominee, scriba, of aan de wijkouderling. Dan kunnen er geen misverstanden ontstaan. Dat geldt ook voor vermelding in de kerkbode!
Zieken

De HEERE zij u allen nabij. Bijzonder u die kuren ondergaat. Ook denken we dit keer aan hen die wachten op nieuwe onderzoeken.

We lezen verder bij dr. M. Luther: “Kom, Heilige Geest, Trooster van alle bedroefden – Geest Die ons heiligt en levend maakt – goede Onderwijzer van de Goddelijke Waarheid. O, Blijdschap en Vreugde van allen die in Christus geloven, vervul de harten van al Uw gelovigen met hemelse troost. Ontsteek in ons het vuur van Uw liefde, opdat daardoor alle begeerte en eigenzinnigheid van ons vlees uitgebrand worden. Doe ons delen in de rijke Gave en het Geschenk van Uw Goddelijke genade, waardoor we Christus Jezus onze Heere en God, en Zijn verlossing door U – Heere God, Heilige Geest – kennen en in Christus een nieuw, rechtvaardig leven aanvangen. Dat we daarin dagelijks toenemen en steeds tot aan het einde volharden, zodat we voor alle dwalingen – door de kennis van Christus – bewaard, in allerlei wijsheid en kennis opwassen en door U – om Christus’ wil – hoe langer hoe meer, tot loven en prijzen van God bekwaam gemaakt en toebereid worden. Omwille van U, Heere Jezus Christus.”

Huwelijksjubileum

Op vrijdag 11 oktober mogen dominee R.P. van Rooijen en mevrouw M.W. van Rooijen – van Kempen (Wijnbergenerve 12, 8097 SX) gedenken dat zij veertig jaar aan elkaar zijn verbonden in de band van het huwelijk. We willen u van harte feliciteren, samen met uw kinderen en kleinkinderen. Veel zegeningen zijn u in de afgelopen jaren geschonken. Dat is niet te danken aan iets van uzelf, maar aan de HEERE, Die dit alles schonk. Hij is in al deze jaren, juist te midden van alle veranderingen, de Getrouwe geweest.

Het is ons gebed dat u bij dit jubileum vooral naar Boven mag kijken en met Jeremia mag belijden: Het zijn de goedertierenheden des HEEREN, dat wij niet vernield zijn, dat Zijn barmhartigheden geen einde hebben. Zij zijn alle morgen nieuw, Uw trouw is groot (Klaagl. 3:22-23).

Voor de onbekende toekomst wensen we u toe, met uw nageslacht, dat u mag leven bij de belijdenis van het volgende vers uit Klaagliederen 3: De HEERE is mijn Deel, zegt mijn ziel, daarom zal ik op Hem hopen. Vooral ook om, zolang de HEERE het geeft, nog samen dienstbaar te zijn in Zijn Koninkrijk. Tot uitbreiding en opbouw van Zijn Kerk, en tot eeuwige zaligheid.

Verjaardag

Op donderdag 17 oktober hoopt Jan Strijkert (Muiderheim, Krommesteeg 2a, 8281 PV Genemuiden) zijn 38e verjaardag te gedenken. Jan, we willen je feliciteren met je verjaardag.


3 / 7

Bovenal, en dat is het belangrijkste: van harte de onmisbare zegen van de HEERE toegewenst. Dat Hij je in je nieuwe levensjaar nabij zal zijn!

BIJEENKOMSTEN

JV ‘De Schakel’ – Vrijdagavond

Hey jongelui,

Vrijdagavond allemaal weer hartelijk welkom op de zolder van de kerk. We beginnen om half 8. Met de avondsluiting hopen we stil te staan bij Jakobus. Wat kunnen we leren van Jakobus? Jakobus benadrukt dat zoals een boom herkend wordt aan zijn vrucht, aan het leven van een christen te zien moet zijn dat hij gelooft. Hoe is dat bij jou? Word jij herkend als een christen? We hopen er vrijdag meer over te horen.

Als het weer goed is hopen we een buitenspel te gaan doen. Allemaal tot vrijdagavond.

Groetjes Jan en Jaap
JV ‘De Schakel’ – Zaterdagavond

Ha jongelui,

Zien we jullie weer op de gezellige JV-zolder? Vanaf 19.30 uur staat er drinken met wat lekkers klaar. Deze avond hopen we verder te gaan met een koning. Dit keer een koning waarover staat geschreven dat hij al op jonge leeftijd de Heere diende. Weet jij wie hij is en wat zijn naam betekent? Hij diende al jong de Heere, is er bij jou een verlangen om de Heere te dienen? Ik heb lief die Mij liefhebben; en die Mij vroeg zoeken, zullen Mij vinden (Spr. 8:17). Een mooie belofte voor jou.

Verder deze avond hopen we een leuke uitdagende quiz te doen, waarin van allerlei soorten opdrachten per team moeten uitgevoerd worden. Wie is het snelst en weet de meeste punten te behalen? We hopen jullie allemaal weer te zien!

Groetjes Louwrens, Teunis en Hennie

Leerstof catechisatie

Maandag- en dinsdag 14 en 15 oktober:

12 t/m 14 jaar: H.C. Zondag 22 vraag en antwoord 57, of 1 Korinthe 15 vers 52b.

15 jaar: H.C. Zondag 21 vraag en antwoord 54, of Handelingen 4 vers 32.

Vrouwenvereniging ‘Loïs’

Wat fijn dat we de bestudering van ons boekje over de psalmen met zoveel dames mochten beginnen! Mogen we u allen ook de komende verenigingsavond weer begroeten? Die avond zal gaan over Psalm 40. We lezen met elkaar deze ‘profetie van de Messias’ en lezen daar ook de ‘koningswet’ uit Deuteronomium 17 vers 14-20 bij. We bereiden de vragen op pagina 14 voor. Waar de vragen uit meerdere onderdelen bestaan vatten we deze vragen samen tot één of hooguit twee kernvragen en geven daar kort antwoord op. Na de pauze zal er iets gelezen worden over Jacoba Petronella Winckelman (1696-1761). Haar preekaantekeningen leidden tot de uitgave van het bekende boek van dominee Petrus Immens, De Godvruchtige Avondmaalganger.

Gemeentemiddag

Donderdag 17 oktober willen we als senioren van de gemeente en allen die deze middag kunnen vrij maken samenkomen op onze eerste gemeentemiddag van dit seizoen. Aanvang: 14.00 uur. Als u problemen heeft met het vervoer, wilt u dan contact opnemen met mevrouw G. Schoonhoven – van der Linde?

Voor de pauze is er opening met zingen, Schriftlezing, gebed en meditatie. Tevens hopen oud-ouderling Van Soest met zijn vrouw uit Spijk in ons midden te zijn. De heer Van Soest zal na


4 / 7

de pauze een kerkhistorische vertelling voor ons houden met als titel: “Hoe Gods wind verrassend tot storm aanwakkerde”. Als oud-hoofdonderwijzer is hij een goed verteller, we zien uit naar deze middag! We hopen velen van u te kunnen ontmoeten.

Mannenvereniging ‘Timothéüs’ (1)

Donderdagavond 17 oktober willen we als mannenvereniging verder gaan met het boekje van dominee L. Groenenberg: De brieven aan de kerk van alle eeuwen en aan de beurt is dit keer hoofdstuk 13 over Openbaring 7 de verzen 1-8. Johannes krijgt nu, voordat het 7e zegel geopend wordt, nog twee visioenen te zien. Dit gedeelte is een bemoediging en troostvol intermezzo na de voorafgaande visioenen. Ingrijpende indrukken. Wie zal bestaan is dan de wanhoopskreet. De adem wordt als het ware ingehouden en de duivel zit niet stil. En dan komt de Heere de Zijnen vertroosten.

Zijn we weer, zoals gewoonlijk, getrouw aanwezig? Inloop half 8 en we beginnen dan kwart voor acht. Op die avond zal dan ook een bestuursverkiezing plaatsvinden betrekking hebbend op onze voorzitter ds. R.P. van Rooijen die zijn plek wil afstaan aan ds. C.A. van den Brink. We mogen constateren dat ds. Van Rooijen een groeiende mannenvereniging over kan dragen. Ook nieuwe leden zijn weer van harte welkom.

Het bestuur

Reformatieherdenking

Op donderdag 31 oktober wordt de jaarlijkse reformatieherdenking gehouden in ons kerkgebouw, in samenwerking met de Christelijke Gereformeerde Kerk te Elburg en Hersteld Hervormde Gemeente te Oldebroek. Ds. B.L.C. Aarnoudse en ds. P. de Vries zijn als sprekers uitgenodigd, terwijl uw eigen predikant de opening en sluiting zal verzorgen.

Noteer deze bijeenkomst, die om 19.30 uur begint, alvast in uw agenda. Jong en oud zijn van harte welkom.

Zangavond

Zaterdagavond 30 november zal er een zangavond in ons kerkgebouw worden gehouden. Tijdens deze avond zal het ‘Hervormd Mannenkoor IJsselmuiden/Grafhorst’ zijn medewerking verlenen. De collecte die tijdens deze avond wordt gehouden zal in zijn geheel bestemd zijn voor het werk van de heer Knight in Rochdale (Engeland).

Presentatie dhr. Knight

In aansluiting op het vorige bericht geven wij u alvast door dat de heer Knight op maandagavond 9 december in ons midden hoopt te zijn, om ons te informeren over de laatste ontwikkelingen rondom ‘Hope Chapel’. Net als afgelopen jaar zal hij eerst spreken voor de catechisanten van 12 t/m 15 jaar. Vervolgens voor de ouderen, waarbij de gehele gemeente is uitgenodigd.

VAN UW KERKENRAAD EN KERKVOOGDIJ

Verantwoording giften en collecten

Zondag 29 september: 1. Kerkvoogdij: € 1054.,35. 2. Diaconie: € 971,35.

1 x € 50,- voor de kerk, via ouderling Van Dorp en diaken Van de Kamp.

1 x € 20,- voor de kerk, via ouderling Van Dorp.

2 x € 10,- voor de kerk, via ds. Van den Brink.

Na de Heere hartelijk dank voor uw gaven.

Collecte noodhulp- en rampenfonds


5 / 7

Zondag 13 oktober zal er een diaconale collecte worden gehouden met als bestemming het ‘Noodhulp- en rampenfonds’ van de Generale Diaconale Commissie (GDC) van de HHK. Uit dit fonds wordt van tijd tot tijd steun geboden aan mensen elders in de wereld, die met een ramp of noodsituatie te maken krijgen. In de achterliggende tijd werd vanuit dit fonds noodhulp ondersteund in Syrië, waar in 2023 aardbevingen plaatshadden en door ZOA onder andere een beschadigde bakkerij is hersteld. Verder is vanuit dit fonds noodhulp in Zuid-Soedan ondersteund. Daar is de honger en dorst door overstromingen, conflicten en voedseltekorten heel ernstig. We willen deze diaconale collecte, die zondag wordt gehouden, alvast onder uw aandacht brengen, zodat u er rekening mee kunt houden.

Digitaal jaarrooster

Op de website van onze kerkelijke gemeente is een digitaal jaarrooster te vinden.

Hierin staan de kerkelijke activiteiten op vermeld.  
Whatsappgroep kerk

Er is een Whatsappgroep waar kerkelijke activiteiten, nieuwsberichten en bijzonderheden in gedeeld worden. Indien u deel wilt uitmaken van deze Whatsappgroep kunt u dit aangeven bij ouderling F. Heldoorn. E-mailadres: fheldoorn@hhgoosterwolde.nl.

Vertrouwenspersonen

Overal kunnen vervelende situaties ontstaan omtrent [seksueel] misbruik, dus helaas ook binnen een kerkelijke gemeente, wat uiteraard een veilige omgeving behoort te zijn. Om hier indien nodig hulp te kunnen bieden of een luisterend oor te zijn hebben we binnen onze gemeente hiervoor een commissie ingesteld. Een vertrouwenspersoon kan benaderd worden indien er zorgen zijn die men graag met iemand wil delen en indien nodig en gewenst kan er contact gelegd worden met bepaalde hulpinstanties. Een vertrouwenspersoon stelt zich dus beschikbaar om het eerste aanspreekpunt te zijn.

In onze gemeente zijn de vertrouwenspersonen: Johanneke van de Weg, Groote Woldweg 68, 0525-655573, johannekemeeuwisz@hotmail.com. En: André Plette, Gerrit Blaauwerve 32, 06-53460781, andreplette@outlook.com.

OVERIGE BERICHTEN

Dankwoord

Voor al uw felicitaties ter ere van ons 40-jarig huwelijksjubileum en goede wensen zeggen wij u hartelijk dank. Bovenal dank aan de Heere Die ons al die jaren gespaard heeft voor elkaar en voor de kinderen en kleinkinderen. Psalm 85 vers 4b:  

Dan zal de HEER’ ons ’t goede weer doen zien;

Dan zal ons ’t land zijn volle garven biên;

Gerechtigheid gaat voor Zijn aangezicht,

Hij zet z’ alom, waar Hij Zijn treden richt.

Familie A. van de Weg – van der Vegte

Mars voor het leven

Zaterdag 16 november wordt de ‘Mars voor het Leven 2024’ gehouden. Ook dit jaar is er gelegenheid om vanuit Doornspijk met een bus mee te rijden naar Den Haag. Er wordt alleen een bijdrage verwacht voor de benzinekosten. Aanmelden kan bij Hennie Haze: 06-15078336.


6 / 7

VANUIT DE PASTORIE

Voor u gelezen

Zaterdagmiddag waren we als gezin in Barneveld aanwezig op de ontmoetingsdag van Friedensstimme. Het koor uit Darmstadt (Duitsland) zong o.a. het lied ‘O Molitva’, waarvan ik u graag de vertaling doorgeef:

“O dat bidden, o dat bidden,

plaats van rust aan Jezus’ hart.

In de stormen van dit leven

droeg het mij door nood en smart.

Menig donk’re, zware nacht

heb ik knielend doorgebracht.

Onder hete tranen hield ik aan:

O, verhoor mij, o mijn God,

lenigt U mijn zielennood.

Help mij, Heer’, ik kan niet verdergaan.

Buiten waaien ruwe winden,

koude sneeuw striemt door de nacht;

ook vanbinnen raasde menigmaal

zulk een storm met woeste kracht.

Maar dan knielde ik voor God,

schreeuwde in mijn zielennood,

vurig smeekt’ ik Jezus, vol van pijn:

O mijn God, U weet het vast

hoe mij drukt de zondelast,

hoe ik nauw’lijks staande blijven kan.

O Heere, geef mij geen leven,

van zorgeloosheid en gemak,

maar laat moeite en lijden,

ook mijn deel zijn in dit aardse bestaan.

Maar één ding vraag ik U wel,

Of ik steeds zou mogen gevoelen,

Hoe Uw sterke hand,

op mijn schouders ligt,

en mij in de strijd van dit leven,

telkens weer moed en kracht geeft.

O dat bidden, o dat bidden.

Hartelijk dank ik U, mijn God

voor Uw liefde, Uw vergeven,

voor Uw hulp in mijne nood.

In genade heeft U, Heer’,

mij verdragen telkens weer,

als ik viel, door stormen neergebeukt.

Als ik heel mijn zielennood

bij U klaagde, Heere God,

schonk U diepe vreugde in ’t gebed.


7 / 7

Bij de diensten

Zondagmorgen: Voor de vierde keer willen we luisteren naar de geschiedenis van Cornelius en Petrus. De verzen 23b t/m 33 vragen onze aandacht.

Zondagmiddag: Na een hele tijd mogen we ons ‘troostboek’ weer openen. Op jl. 7 juli luisterden we naar Zondag 25. Zodoende is komende rustdag Zondag 26 aan de beurt van behandeling.

Ten slotte

Het is duidelijk dat het winterseizoen weer is begonnen. Met reden tot dankbaarheid schrijf ik iets over de opkomst tijdens de catechisaties van maandag- en dinsdagavond. Het doet mij bijzonder goed om te merken hoe trouw de jongeren weer naar de catechisaties komen. Toen ik afgelopen week voor mijzelf terugdacht aan de zes groepen en de groep belijdeniscatechisanten, kwam er verwondering in mijn hart. Zoveel jongeren met wie we het Woord mogen openen. Tegelijk kwam de verantwoordelijkheid op mij af. Elk van hen heeft een ziel voor de eeuwigheid. Het gebed bleef over: trek ze HEERE, dan zullen ze U nalopen!

Na woensdagavond met de mannenbroeders van de kerkenraad te hebben vergaderd, mochten we donderdagavond tijdens de Bijbellezing opnieuw horen van Abram. Zijn naam werd Abraham. Gods verbondstrouw mocht in alle heerlijkheid aan het licht komen. Ook hier verwonderde de opkomst mij. Het is mijn hartelijk uitzien dat ook deze bijeenkomsten tot eeuwige zegen zijn.

Vrijdagavond mocht ik de weeksluiting verzorgen in De Hullen in Oldebroek. Toen ik daarna in de stilte van de avond over het kerkpad terugfietste naar Oosterwolde en daarbij ondergaande zon en opkomende mist zag, gingen opnieuw mijn gedachten. Wie ben ik, dat ik het zaad van het Woord in deze omgeving moet en mag zaaien? Wie is tot deze dingen bekwaam? Van mijn kant blijft enkel tekort en schuld over. Maar, om dan te mogen zien op de schuldovernemende Borg. Christus, de overste Leidsman. Dan ontvangt mijn ziel nieuwe moed en kracht. Ja, dan zie ik ernaar uit dat Hij doorgaat met Zijn werk. Dat het zaad mag vallen in de goede aarde, zodat het vruchten zal voortbrengen van geloof en bekering.

Vanaf deze plaats wil ik ook de mannen bedanken die vrijdag aan het werk zijn geweest aan de buitenkant van de pastorie. Al op tijd werd de stelling in gereedheid gebracht om de goten schoon te maken en waar nodig te repareren. Zelfs alle ramen zijn gezeemd. Fijn dat het gebeurd is en dat er zo wordt nagedacht over het onderhoud van de pastorie. Hartelijk dank voor alle moeite.

Ontvang een hartelijke groet van uw pastoriebewoners