1 / 6

Kopij kerkbode Hersteld Hervormde Gemeente te Oosterwolde

Voor alle data geldt: zo de Heere wil en wij leven.

KERKDIENSTEN

Zondag 21 juli

09.30 uur: ds. C.A. van den Brink

15.00 uur: ds. C.A. van den Brink

Zondag 28 juli

09.30 uur: leesdienst

15.00 uur: kand. H. van der Schans uit Maartensdijk

Voorzang

Zondag 21 juli

V.m.: Psalm 66 vers 1

N.m.: Psalm 67 vers 1

Zondag 28 juli

V.m.: Psalm 68 vers 1

N.m.: Psalm 69 vers 1

Collecten

Zondag 21 juli

Eerste collecte: Kerkvoogdij

Tweede collecte: Predikantsplaats

Derde collecte: Nieuwbouw

Zondag 28 juli

Eerste collecte: Kerkvoogdij

Tweede collecte: Plaatselijke diaconie

Kinderoppas

Zondag 21 juli

Groep 1: mevr. E. Koers en Wilke van Wijhe

Groep 2: mevr. M. Schreurs en Maartje van de Weg

Zondag 28 juli

Groep 1: mevr. S. Wielink en Henriëtte Kroese

Groep 2: mevr. M. van den Bosch en Dianne van Wijhe

Wat ons verkondigd is

Zondagmorgen was de tekst voor de prediking Daniël 4 vers 1 t/m 27. Met als thema: De aankondiging van Nebukadnézars vernedering. Aandachtspunten: 1. Nebukadnézars droom; 2. Daniëls uitleg van de droom; 3. Daniëls oproep tot bekering.

Zondagmiddag was aan de tekst voor de prediking Daniël 4 vers 28 t/m 37. Met als thema: De uitvoering van Nebukadnézars vernedering en zijn herstel. Aandachtspunten: 1. Nebukadnézars hoogmoed; 2. De stem van de Allerhoogste; 3. Nebukadnézars belijdenis.


2 / 6

Kerktelefoonuitzending

Op gewone woensdagen is er om 19.00 uur een uitzending via de kerktelefoon.

Kopij kerkblad

Graag de kopij uiterlijk om 18.00 uur op de zaterdag vóór de verschijning van de kerkbode naar het emailadres: predikant@hhgoosterwolde.nl én scriba@hhgoosterwolde.nl. Hartelijk dank!

Diaconale hulpdienst

De diaconale hulpdienst kunt u bellen om in te springen bij plotselinge ziekte, voor een bezoekje, voor begeleid autovervoer, medicijnen halen en dergelijke. Ook voor een boodschap of een wandeling mag u (of uw familie) bellen naar: mevr. K. Schreurs – van de Werfhorst (tel. 06-22041625) of mevr. A. ten Brinke (tel. 0525-843302). Ook vanuit onze gemeente zijn er mensen actief bij de diaconale hulpdienst. Zo kunnen we elkaar ook in de week dienend helpen.

UIT DE GEMEENTE

Voorbeden en het vermelden in de kerkbode

Soms komt het wel voor dat mensen er ons op attenderen om voorbede te doen voor deze of gene. Graag hebben we als kerkenraad dat degene die dat betreft het zelf doorgeeft aan de dominee, scriba, of aan de wijkouderling. Dan kunnen er geen misverstanden ontstaan. Dat geldt ook voor vermelding in de kerkbode!
Gestorven

Op vrijdagmorgen 12 juli heeft de Heere uit dit leven weggenomen, mevrouw Willempje Bakker – Wijnen, in de leeftijd van 82 jaar. Sinds 10 september 2013 was ze weduwe van Willem Bakker, met wie ze op 26 april 1963 in het huwelijk is getreden.

De laatste maanden verbleef mevrouw Bakker in De Voord in Elburg, daarvoor heeft ze de laatste jaren gewoond aan de Dahliastraat 20 in Oldebroek.

Boven de rouwkaart vermelden de kinderen, klein- en achterkleinkinderen: “Na een zorgvol leven is door de Heere van ons weggenomen, onze geliefde moeder, oma en overgrootmoeder.” Met het woord ‘zorgvol’ is het leven van mevrouw Bakker te typeren. Vele malen is ze opgenomen geweest in het ziekenhuis. De kinderen weten bijna niet anders dan dat er zorgen waren.

Stil en op de achtergrond is ze haar levensweg gegaan. Ook indertijd aan de Van Oldebarneveldweg in Oosterwolde. Toch was haar karakter vol doorzettingsvermogen. Dag hebben we ook opgemerkt tijdens de laatste periode van haar leven. Een heel aantal keer mochten we haar in het ziekenhuis bezoeken en later in De Voord. Telkens vond ze de moed om te kijken naar wat ze nog wel kon en verlangde ze naar nieuwe krachten om weer iets meer te kunnen.

Het was daarom aangrijpend om afgelopen vrijdag te horen dat het levenseinde van mevrouw Bakker zo plotseling is gekomen. Het werd eeuwigheid. Hoewel ze er niet gemakkelijk over sprak, was ze er innerlijk diep van overtuigd dat ze vergeving van haar zonden nodig had. Samen hebben we daarom gesmeekt, waarbij ze uitzag naar het spreken van de levende God.

Donderdag 18 juli zullen we de gang maken naar het geopende graf. Het is mijn voornemen om tijdens de rouwsamenkomst te spreken over Lukas 12 vers 31: Maar zoekt het Koninkrijk Gods, en al deze dingen zullen u toegeworpen worden. Een woord uit de Schrift dat we mevrouw Bakker eerder mochten meegeven en nu haar kinderen, klein- en achterkleinkinderen mogen


3 / 6

voorhouden. De HEERE gedenke hen, en mocht hen vertroosten met de enige troost in leven en sterven.

Een blijk van meeleven mag u sturen naar: Verlengde Kerkweg 2, 8085 BL Doornspijk.

Zieken

De heer J. Plette (Van Oldebarneveldweg 26, 8097 SC) is maandag opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie.

Mevrouw P. van de Werfhorst – Vierhuis (Groote Woldweg 19) is met buikklachten opgenomen in het ziekenhuis. Na onderzoeken blijken er ernstige zorgen te zijn. Om duidelijk te krijgen welke behandeling nodig is volgen er deze week nieuwe onderzoeken.

De HEERE geve u de doorleving van het volgende stukje van dr. M. Luther: “Dat is onze troost, zegt David: ‘Want Gij zijt met mij.’ Daarmee wil hij zeggen: wat mijzelf betreft ben ik zwak, bedroefd, bang en met beproevingen en ongelukken omringd. Mijn hart is vol vrees en mijn geweten heeft geen rust vanwege mijn zonden. Ik voel de vrees voor de dood en de hel, zodat ik bijna wanhopig zou worden. Echter, wanneer zelfs de hele wereld en daarbij de poorten van de hel op mij aanvallen, dan wil ik daarom toch de moed niet verliezen. Ja, ik wil toch voor alle nood en lijden, waarmee ze mij aanvallen, niet vrezen, want de HEERE is met mij. De HEERE, Die hele en aarde en alles wat daarin is uit minder dan stof geschapen heeft, namelijk, uit niets. De HEERE, aan Wie alle schepselen, engelen, duivelen, mensen, zonde, ziekte en dood onderworpen zijn. Of om het korter te zeggen: Hij Die alle schepselen in Zijn hand heeft, is mijn Raadgever, Trooster, Beschermer, Helper en Heiland, daarom vrees ik voor niets en niemand.”

Geboren

De familie A. van Putten – de Groot (Korenbloem 15, 8081 DH Elburg) werd op vrijdag 12 juli verblijd met de geboorte van een zoontje. Ze gaven hem de namen: Teunis Boaz, en als roepnaam: Boaz.

Andries en Kirsten, van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie zoon. Wat een voorrecht dat de Heere jullie de kinderzegen heeft geschonken. Hij geve jullie een hart met ware dankbaarheid en stille verwondering vanwege Zijn trouw en goedheid.

Bij de opvoeding van Boaz wensen we jullie van harte kracht en wijsheid toe, om hem op te voeden in de vreze des Heeren. Zodat jullie als middel gebruikt mogen worden om hem tot de Heere Jezus te leiden. Laat het dagelijks jullie begeerte zijn om Boaz voor te houden wat we in de trouwdienst mochten meegeven: Waarlijk, in den HEERE onzen God is Israëls heil (Jer. 3:23b).  

De God aller genade zij jullie als gezin goed en nabij en Hij geve jullie Zijn onmisbare zegen voor tijd en eeuwigheid.

VAN UW KERKENRAAD EN KERKVOOGDIJ

Contact

In de komende weken, van 22 juli t/m 11 augustus, hoopt ds. Van den Brink geen werkzaamheden in de gemeente te verrichten. In voorkomende gevallen kunt u contact opnemen met de scriba B. van Dorp (0525-684592).
Verantwoording giften en collecten

Bidstond 4 juli: Stichting Herleving Gebed voor Israël: € 444,45.

Zondag 7 juli: 1. Kerkvoogdij: € 696,90. 2. Landelijk jeugdwerk: € 738,10. 3. Rente en aflossing: € 847,70.


4 / 6

1 x € 20,- en 1 x € 50,- voor de kerk, via ds. Van den Brink

Na de Heere hartelijk dank voor uw gaven.

Digitaal jaarrooster

Op de website van onze kerkelijke gemeente is een digitaal jaarrooster te vinden.

Hierin staan de kerkelijke activiteiten op vermeld.  
Whatsappgroep kerk

Er is een Whatsappgroep waar kerkelijke activiteiten, nieuwsberichten en bijzonderheden in gedeeld worden. Indien u deel wilt uitmaken van deze Whatsappgroep kunt u dit aangeven bij ouderling F. Heldoorn. E-mailadres: fheldoorn@hhgoosterwolde.nl.

Vertrouwenspersonen

Overal kunnen vervelende situaties ontstaan omtrent [seksueel] misbruik, dus helaas ook binnen een kerkelijke gemeente, wat uiteraard een veilige omgeving behoort te zijn. Om hier indien nodig hulp te kunnen bieden of een luisterend oor te zijn hebben we binnen onze gemeente hiervoor een commissie ingesteld. Een vertrouwenspersoon kan benaderd worden indien er zorgen zijn die men graag met iemand wil delen en indien nodig en gewenst kan er contact gelegd worden met bepaalde hulpinstanties. Een vertrouwenspersoon stelt zich dus beschikbaar om het eerste aanspreekpunt te zijn.

In onze gemeente zijn de vertrouwenspersonen: Johanneke van de Weg, Groote Woldweg 68, 0525-655573, johannekemeeuwisz@hotmail.com. En: André Plette, Gerrit Blaauwerve 32, 06-53460781, andreplette@outlook.com.
OVERIGE BERICHTEN

Postzegels voor Woord en Daad

Woord en Daad heeft een eigen zelfklevende postzegel. Een velletje van 10 zegels kost vanaf nu € 11,40 (dezelfde prijs als bij PostNL). Ze zijn te koop bij Henk van het Goor, IJsselmeerweg 8, 8081 KG Elburg. Telefoon 06-25526018. U steunt hierbij Woord en Daad omdat de postzegels goedkoper ingekocht kunnen worden.

Adullam fiets- en marktdag

We hopen de jaarlijkse fiets- en marktdag t.b.v. de stichting Adullam voor de twee en dertigste keer te organiseren. Dit jaar op dinsdag 30 juli. Het is altijd een prachtige dag, met veel ontmoeting uit het hele land. U kunt 30-35 kilometer of 60-65 kilometer fietsen.

Om ongeveer 8.45 uur is de opening op het kerkplein H.H.G. te Doornspijk. Er zijn drie startplaatsen waar u tussen 9.00-11.00 uur kunt starten. Te weten: Verenigingsgebouw Pro Rege, achter de Hervormde dorpskerk te Doornspijk. De Eliëzerhof te Nunspeet, Elburgerweg 31. En de Hersteld Hervormde kerk aan de Vierhouterweg te Elspeet.

Kosten: kinderen die zelf fietsen t/m 12 jaar € 3,50, 13 jaar en ouder € 6,-, een gezin maximaal € 17,50.

De Adullammarkt wordt gehouden op het kerkplein bij de H.H.G. te Doornspijk van 10.00-15.00 uur. Met o.a. bakkerij Grootkarzijn, boeken, decoratie, wenskaarten, ijs, patat en snacks, speelgoed, aloë vera, jemako, T&B tassen, fruit etc. Springkussen voor de kinderen (gratis)! En natuurlijk het Adullamwinkeltje met tal van artikelen, o.a. zomerhoeden voor dames en kinderen etc. etc. Dus, u ziet, voor elk wat wils.

Komt u ook even koffiedrinken, fietsen en markten en tevens het goede doel steunen?


5 / 6

Er is geen fietsverhuur!!!

Het Adullamcomité heet u van harte welkom!
VANUIT DE PASTORIE

Voor u gelezen

Bij de voorbereiding van afgelopen zondag las ik in de Bijbelverklaring van Th. Scott het volgende: “Hoe dieper en duidelijker onze opvattingen zijn over Gods heilige en rechtvaardige soevereiniteit en almacht, des te geringer zullen alle inwoners van de aarde in onze ogen zijn; want in Zijn ogen zijn ze ‘als niets geacht’. Aangezien Hij doet wat Hij wil in hemel en op aarde, en er niemand is die Zijn hand kan afslaan, of Hem tot verantwoording kan roepen voor wat Hij doet; dienen wij te leren om alle dingen te accepteren als hetgeen Hij beschikt heeft, en ons aan Zijn wil te onderwerpen, Zijn gunst te zoeken, en ons erin te verheugen dat Zijn raad zal bestaan, en dat Hij al Zijn welbehagen zal doen (Jes. 46:10). Zo zullen onze beproevingen en bevrijdingen weldaden blijken te zijn; en wij zullen elke gave van God gebruiken om de heerlijkheid van de Gever te bevorderen. Dit is ons hoogste voorrecht en het zekere pad naar onsterfelijk geluk, waarin ons ‘groter heerlijkheid toegevoegd’ zal worden. In elke omstandigheid van leven en dood dienen wij onze God en Zaligmaker te zegenen, te loven en te eren, en anderen op te wekken hetzelfde te doen; ‘omdat al Zijn werken waarheid, en Zijn paden gerichten zijn’. Hij weet hoe Hij hen die in hoogmoed wandelen, moet vernederen; maar Hij geeft genade en vertroosting aan de nederigen (Jak. 4:6; 1 Petr. 5:5), en aan de zondaar die gebroken is van hart (Jes. 61:1; Luk. 4:18) en die Hem aanroept.”
Bij de diensten

Komende rustdag openen we tweemaal Daniël 5.

Begrafenis ds. De Greef

Afgelopen zaterdag zijn we met onze scriba afgereisd naar Tricht om de rouwsamenkomst en begrafenis van dominee G. de Greef bij te wonen. Het was goed om te zien dat nog een aantal gemeenteleden de moeite had genomen om bij de rouwplechtigheid aanwezig te zijn. Ook beide oud-predikanten die na dominee De Greef de gemeente van Oosterwolde hebben gediend waren aanwezig. Het is mijn behoefte om u toch iets door te geven van hetgeen die middag gehoord mocht worden.

Aan het begin van de middag vulde de oude Hervormde Kerk zich onder eenvoudig en eerbiedig orgelspel. De organist nam ons mee langs de psalmen van de vergankelijkheid van het leven. Maar bracht ook de hoop op God en de gunst des HEEREN over degenen die Hem vrezen tot klinken. Het was een ‘preek’ op zich.

De leiding van de samenkomst was in handen van de jongste zoon, dominee H. de Greef uit Wouterswoude. Hij opende met ons de Schriften bij Psalm 84. De psalm waar de overledene zijn leven in verklaard vond. Op integere wijze, waarbij de hulp en ondersteuning van de Heere werd opgemerkt, is teruggeblikt op het leven van Gerrit de Greef. In zijn leven heeft God Zich niet onbetuigd gelaten. De Heere heeft hem Zijn genade in Christus willen schenken, maar ook geroepen tot Zijn heilige dienst. Vijftig jaar lang heeft hij in Zijn dienst mogen staan. In díe genade en trouwe zorg van de Koning van de Kerk mocht worden geroemd. Het leven met Hem mocht worden aangeprezen. Niet de mens, maar het werk van de Drie-enige God mocht centraal staan. Als laatste mochten we samen de lof aanheffen met Psalm 118 vers 10: Ik zal Uw Naam en goedheid prijzen; Gij hebt gehoord; Gij zijt mijn geest, Door Uw ontelb’re gunstbewijzen, Tot Hulp, en Heil, en Vreugd geweest.


6 / 6

Hierna is de gang naar de begraafplaats gemaakt. Daar mocht opnieuw het Woord geopend worden. Als vriend sprak ouderling J. van Ooijen naar aanleiding van Openbaring 21 vers 1 t/m 8. Hij citeerde daarbij enkele malen uit de afscheidspredikatie die gehouden werd op 29 augustus 1982 in Nederhemert. Er mocht bijzonder gewezen worden op wat er te verkrijgen is in Christus Jezus, de Alfa en de Omega, het Begin en het Einde. Het zijn Zijn woorden: Ik zal den dorstige geven uit de fontein van het water des levens voor niet (Openb. 21:6b).

Als laatste sprak de oudste zoon Arend-Jan de Greef een dankwoord. Ook daarin mocht verder gewezen worden dan de mens. In een afsluitend gebed mocht op de begraafplaats de dank gebracht worden voor Gods aangezicht: Drie-enige God, U zij al d’ eer!

Ter afsluiting op de begraafplaats zongen we rondom het geopende graf psalm 89 vers 1 en 8. Wat een voorrecht vanaf die plaats omhoog te mogen zien. Om al zingend, een geliefde man, vader, opa maar ook dienaar van het Goddelijke Woord na te staren: ‘k Zal eeuwig zingen van Gods goedertierenheên. Maar dan ook te eindigen in het volbrachte werk van Christus en Gods eeuwig verkiezende liefde: Door U, door U alleen, om ’t eeuwig welbehagen. Zo werd opnieuw bewaarheid wat Salomo al wist: Het is beter te gaan in het klaaghuis dan te gaan in het huis des maaltijds (Pred. 7:2).

De HEERE gedenke de weduwe en verdere familie. Hij geve bij de voortduur de doorleving van de woorden van Psalm 94 vers 19: Als mijn gedachten in mij vermenigvuldigd werden, hebben Uw vertroostingen mijn ziel verkwikt.

Ten slotte

De schoolvakantie is aangebroken in de pastorie. We hebben ernaar uitgezien om deze weken even niet de ‘druk’ van het schoolleven te ervaren. Ook zien we ernaar uit om als gezin samen wat rust te ontvangen. Vanaf komende maandag hopen we drie weken ons werk in de gemeente te laten rusten. Later die week willen we voor de vijfde keer afreizen naar ons ondertussen bekende huisje in Friesland. Bijna twee weken willen we in de Friese Wouden doorbrengen, terwijl ook dit keer de pastorie bewoond blijft.

Eerst zijn er nog de werkzaamheden van deze week. Donderdag wacht de droeve plicht om de gang naar de begraafplaats te maken met de familie Bakker. Woensdag hoop ik over kerkmuren te mogen heen kijken. Momenten waarop het verlangen naar eenheid nog sterker omhoog komt. ’s Middags word ik verwacht in Elspeet, waar tijdens de zendingsmiddag ook de Christelijke Gereformeerde ds. M.A. Kempeneers zal spreken.’s Avonds wacht een spreekbeurt voor de GBS in de kerk van de Gereformeerde Gemeente van Ermelo.

Vrijdagavond mag ik de weeksluiting in De Hullen verzorgen. Wekelijks mag ook daar de Schrift worden geopend. Het is altijd weer mooi om samen de bekende psalmen te zingen.

Ieder, of u weggaat of thuisblijft, een goede tijd toegewenst. Degenen die deze tijd als stil en eenzaam ervaren, de Heere zij met u. Gemeente, ze zijn er, ook onder ons. Jongeren, ouderen en alleenstaanden, laten we hen niet vergeten.

Bovenal zegene de Heere Zijn Woord aan uw en jouw hart, als dat ook nu van week tot week mag uitgaan. De genade van onzen Heere Jezus Christus zij met u allen (Fil. 4:23).

Ontvang een hartelijke groet van uw pastoriebewoners