1 / 6

Kopij kerkbode Hersteld Hervormde Gemeente te Oosterwolde

Voor alle data geldt: zo de Heere wil en wij leven.

KERKDIENSTEN

Zondag 29 september

09.30 uur: ds. C.A. van den Brink

15.00 uur: ds. C.A. van den Brink – Bediening Heilige Doop

Voorzang

V.m.: Psalm 25 vers 4

N.m.: Psalm 146 vers 3

Collecten

Eerste collecte: Kerkvoogdij

Tweede collecte: Diaconie

Kinderoppas

Tijdens de middagdienst:

Groep 1: mevr. W. de Groot en Joany van Werven

Groep 2: mevr. S. Wielink en Geron ten Hove

Wat ons verkondigd is

Zondagmorgen was de tekst voor de prediking Hooglied 1 vers 12. Met als thema: Een nieuwe belijdenis van de bruid. Aandachtspunten: 1. Over haar Koning; 2. Over haar nardus.

Zondagmiddag was de tekst voor de prediking Hooglied 1 vers 15 en 16a. Met als thema: Twee liefdevolle belijdenissen. Aandachtspunten: 1. Eén uit de mond van de Bruidegom; 2. Eén uit de mond van de bruid.

Kerktelefoonuitzending

Op gewone woensdagen is er om 19.00 uur een uitzending via de kerktelefoon.

Kopij kerkblad

Graag de kopij uiterlijk om 18.00 uur op de zaterdag vóór de verschijning van de kerkbode naar het emailadres: predikant@hhgoosterwolde.nl én scriba@hhgoosterwolde.nl. Hartelijk dank!

Diaconale hulpdienst

De diaconale hulpdienst kunt u bellen om in te springen bij plotselinge ziekte, voor een bezoekje, voor begeleid autovervoer, medicijnen halen en dergelijke. Ook voor een boodschap of een wandeling mag u (of uw familie) bellen naar: mevr. K. Schreurs – van de Werfhorst (tel. 06-22041625) of mevr. A. ten Brinke (tel. 0525-843302). Ook vanuit onze gemeente zijn er mensen actief bij de diaconale hulpdienst. Zo kunnen we elkaar ook in de week dienend helpen.

UIT DE GEMEENTE

Voorbeden en het vermelden in de kerkbode

Soms komt het wel voor dat mensen er ons op attenderen om voorbede te doen voor deze of gene. Graag hebben we als kerkenraad dat degene die dat betreft het zelf doorgeeft aan de


2 / 6

dominee, scriba, of aan de wijkouderling. Dan kunnen er geen misverstanden ontstaan. Dat geldt ook voor vermelding in de kerkbode!
Zieken

De heer J. Plette (Van Oldebarneveldweg 26, 8097 SC) werd afgelopen zondag opgenomen in het ziekenhuis. Na verschillende onderzoeken werd niets verontrustends geconstateerd en mocht hij dezelfde dag nog terugkeren naar huis. De Heere gedenke u samen met uw vrouw. Laat uw hulp en verwachting van Hem alleen zijn!

Ook dit keer een stukje voor alle zieken van dr. M. Luther: “De zesde boetpsalm (Psalm 130) is vol met schone, hartstochtelijke en zeer diepe woorden, voortkomende uit een oprecht, berouwvol hart dat grondeloos diep in zijn ellende verzonken is. Zij alleen die zoiets zelf ondervinden en ervaren, kunnen deze woorden verstaan. We zijn allen in diepe en grote nood, maar we voelen niet allemaal dat we ons daarin bevinden. ‘Luid roepen’ betekent in deze woorden niets anders dan een sterk en ernstig begeren naar Gods genade, dat in een mens niet komen kan als hij niet inziet in welk een diepte hij ligt. De ziel in de Psalmen spreekt: ‘U zwijgt, U verlaat mij, U slaat geen acht op mijn ellendig geschrei, en toch kan niemand mij hier helpen dan U alleen! Daarom, laat Uw oren acht geven op mijn geschrei en het opmerken.’ Dit woord spreekt de ziel, als zij ondervindt dat geen mens van haar verdriet wil weten, ja, dat het haar toeschijnt dat God Zelf en alle schepselen haar verlaten hebben.”

Jarigen 80+

Mevrouw J. de Groot – van de Werfhorst (Grachtenweg 3, 8097 RD) hoopt op donderdag 3 oktober haar 80e verjaardag te gedenken. Graag feliciteren we u. Bovenal Gods onmisbare zegen toegewenst in uw nieuwe levensjaar: De HEERE zegene u uit Sion, Hij Die den hemel en de aarde gemaakt heeft (Ps. 134:3).

BIJEENKOMSTEN

JV ‘De Schakel’ – Vrijdagavond

Ha jeugd,

Fijn dat er afgelopen vrijdag op de eerste JV-avond van het nieuwe seizoen al zoveel jeugd kwam! We zien er naar uit om jullie vrijdag (weer) te ontmoeten op de JV-zolder! Op de planning staat de gymzaal, dus neem je sportkleding maar mee.

Gods Woord willen we openen rondom het thema; (on)bekende personen uit de Bijbel, dit keer over Manasse. Hij had een Godvrezende vader Hizkia, maar verliet de Heere en Zijn dienst. Maar het grote wonder is dat de Heere hem niet losliet, de Heere laat hem gevangennemen en daar komt Manasse tot inkeer. Als de Heilige Geest in je hart gaat werken, ga je niet meer doen wat je zelf wilt, maar ga je vragen wat de Heere wil.  

Tot vrijdag!

Groeten team 2, Wilhelm, Jacqueline en Frosien
JV ‘De Schakel’ – Zaterdagavond

Beste jongelui,

Aanstaande zaterdag 28 september zijn jullie weer van harte welkom op de zolder. Tijdens deze avond hopen we samen het Woord van God te openen rond het gedeelte waar de Moabieten en de Ammonieten ten strijde trekken tegen Juda. Het thema van deze avond is: vertrouw op God. Vertrouwen wij op de Heere dat ons gebed verhoord wordt? Zijn wij net als Josafat en zien wij het niet maar geloven wij het toch?

Tijdens deze avond hopen we samen een aantal rondes bingo te doen en wordt natuurlijk ook voor de inwendige mens gezorgd. We zien uit naar jullie komst!

Met vriendelijke groeten, Jack, Henk en Erik


3 / 6

Leerstof catechisatie

Maandag- en dinsdag 30 september en 1 oktober:

12 t/m 14 jaar: H.C. Zondag 21 vraag en antwoord 54 t/m ‘Door Zijn Geest en Woord’, of 1 Korinthe 12 vers 13.

15 t/m 17 jaar: H.C. Zondag 20 vraag en antwoord 53, of Efeze 4 vers 30.  

Vrouwenvereniging ‘Loïs’

Dinsdagavond 1 oktober willen we als vrouwenvereniging weer samenkomen.

We kijken terug op een mooie avond samen met de mannenvereniging over de Christinnereis van John Bunyan. Velen van u mochten we ontmoeten en we zien er naar uit om aan ons nieuwe Bijbelstudieboekje over de psalmen te beginnen. Van harte welkom op de aanstaande verenigingsavond! We behandelen Psalm 32 met de daarbij behorende vragen. Indien u nog geen boekje ontvangen hebt neemt u dan contact op met één van de dames van het bestuur?

We wijzen u ook op de mogelijkheid om mee te gaan naar de landelijke Bondsdag in Lunteren op donderdag 3 oktober. Ds. H. van der Ziel zal spreken over ‘De rijkdom van de psalmen… in het geestelijk leven ‘ en Ds. T.A. Bakker over ‘ De rijkdom van de psalmen… in de eredienst’. Geeft u zich op?

Met hartelijke groet, het bestuur

Bijbellezing

Donderdagavond 3 oktober zal de eerste Bijbellezing van dit winterseizoen worden gehouden. Voor de twaalfde maal luisteren we naar het leven van ‘Abraham, de reiziger vanuit Ur naar de stad die fundamenten heeft’. Genesis 17 vers 1 t/m 8 vormt het uitgangspunt.

Iedereen is van harte welkom, jong en oud. Ook als u of jij niet eerder aanwezig was. De aanvang is om 20.00 uur.

VAN UW KERKENRAAD EN KERKVOOGDIJ

Verantwoording giften en collecten

Zaterdag 14 september, appèldienst: Plaatselijk jeugdwerk: € 523,-.

Zondag 15 september: 1. Kerkvoogdij: € 818,32. 2. Bouwfonds: € 855,05. 3. Rente en aflossing: 876,90.

1 x € 20,- via ouderling Heldoorn.

1 x € 50,- en 1 x € 20 voor de kerk, via ds. Van den Brink.

Na de Heere hartelijk dank voor uw gaven.

Mutatie

Vanuit de PKN te Oldebroek is naar ons overgekomen mevrouw D. Keijl – van ’t Hul, Bovenstraatweg 42a, 8096 PE Oldebroek. Al leeft u al geruime tijd met de gemeente mee, we heten u welkom in ons midden. We wensen u van harte een gezegende tijd toe.

Digitaal jaarrooster

Op de website van onze kerkelijke gemeente is een digitaal jaarrooster te vinden.

Hierin staan de kerkelijke activiteiten op vermeld.  
Whatsappgroep kerk

Er is een Whatsappgroep waar kerkelijke activiteiten, nieuwsberichten en bijzonderheden in gedeeld worden. Indien u deel wilt uitmaken van deze Whatsappgroep kunt u dit aangeven bij ouderling F. Heldoorn. E-mailadres: fheldoorn@hhgoosterwolde.nl.


4 / 6

OVERIGE BERICHTEN

Najaarsverkoping

Aan iedereen die mee wil doen, om een geslaagde verkoping te houden! Net als voorgaande jaren hopen we als Adullamcomité i.s.m. de Activiteitencommissie van de Hersteld Hervormde Gemeente te Doornspijk weer een gezamenlijke najaarsverkoping te houden op zaterdag 5 oktober in ’t ‘Hart van Thornspic’, van 9.30-13.00 uur.

Er is het volgende te koop: van groenteman Kwakkel: Bildtstar aardappelen per 5 kg €7,- 10 kg voor €13,- Fruit: Elstar appels 12 stuks voor € 5,- Handperen 12 stuks voor € 5,- Sinaasappels, navel per stuk € 0,60 Perssinaasappels per stuk € 0,40 Mandarijnen per stuk € 0,40 Kiwi’s per stuk € 0,70 Bananen per stuk € 0,40 Pitloze druiven per doos € 2,50 Fruitpakket 15 stuks € 6,- (3 appels, 3 mandarijnen, 3 bananen, 2 sinaasappels, 2 peren en 2 kiwi’s). Van slagerij Van de Weg: Rookworsten grof of fijn 3 voor € 9,- Droge worsten 3 voor € 10,- Gehaktballen per 4 verpakt € 7,- Leverworst per stuk € 3,- Kip grilworst per stuk € 4,75 Grilworst naturel € 4,50. Dit alles t.b.v. de kerkbouw!

T.b.v. Adullam: Cake, appelcake of kruidkoek € 6,- Appeltaart € 12,- Boterkoek € 6,- Caramelslof € 9,95 Skislof (kersen-schuim) € 9,95. Van bakker Jonker: Krenten/rozijnenbrood € 6,75 Winterweelde (mokka/notenbrood) € 5,50.

Verder herfst/winterhoeden voor dames en meisjes, baretten, snoeprollen, jam, wenskaarten, kerstkaarten, vaatdoeken, zakdoeken, etc.

Dit jaar geen bestellingen! Wij hopen voor voldoende voorraad te zorgen, maar op = op! Wel maken we een uitzondering voor een grote bestelling: geef het dan vooraf even door.

Contact voor de kerkbouw: 06-57641268 (Henny Bultman). En voor Adullam: 06-25516611 of b.akster@solcon.nl.

Wij heten u allen van harte welkom!

Toogdag Mannenbond

Op zaterdag 19 oktober 2024 houdt de Mannenbond zijn jaarlijkse Toogdag in de Bethelkerk te Lunteren. Dit jaar verwachten we een grotere opkomst dan in voorgaande jaren, omdat het onderwerp aansluit bij de kern van het geestelijk leven. Het onderwerp is namelijk: Leven bij het Woord Gods. Ter verdieping van dit onderwerp zullen er twee lezingen worden gegeven. In de ochtend zal ds. J. van Meggelen uit Nederhemert spreken over: Het gezag van de Heilige Schrift. In de middag zal ds. H. Roelofsen uit Gameren spreken over: Gods Woord ingedragen in het hart. We beginnen om 10. 30 uur en de koffie, thee staat vanaf 10.00 uur voor u klaar. We hopen rond 15.15 uur huiswaarts te keren. In de pauze worden u broodjes en drinken aangeboden. Om de kosten te dekken, wordt er voor en na de pauze een collecte gehouden, die we nu alvast van harte bij u aanbevelen. Iedereen die maar wil komen is hartelijk welkom. We verheugen ons erop u te mogen begroeten in Lunteren. Voorafgaand aan de Toogdag wordt de Ledenvergadering gehouden, waarvoor de mannenverenigingen die lid zijn een persoonlijke uitnodiging ontvangen.

VANUIT DE PASTORIE

Voor u gelezen

Bij Mary Winslow las ik het volgende n.a.v. Hooglied 1 vers 12: Terwijl de Koning aan Zijn ronde tafel is, geeft mijn nardus zijn reuk.

“Aan de tafel des Heeren heb ik een liefelijk en duidelijk gezicht op Jezus ontvangen. Ik ging er nadrukkelijk naartoe om Hem te ontmoeten, en ik werd niet teleurgesteld. Hij was er! Ik had zoveel vragen te stellen, dat de tijd vloog en slechts een ogenblik scheen te zijn. Ik heb Hem niet alles verteld wat ik wilde, nog niet de helft. O, wat zijn deze kortstondige bezoeken van het


5 / 6

hof des hemels liefelijk en wat vertroosten ze het hart! Het zijn heilige aanduidingen en voorsmaken van wat we hierboven zullen genieten.

Ik heb sommige christenen de opmerking horen maken dat ze niet weten wanneer de Heere bij hen was en wanneer Hij er niet was. Is dit geen pijnlijke en zeer beklagenswaardige waarheid? Hoe kan iemand in zo’n situatie van de ziel gelukkig wandelen? Het genieten van de aanwezigheid van de Heere is een onderpand van het genieten in de toekomst.

Moge elke zegening van het nieuwe verbond de onze zijn!”

Bij de diensten

Zondagmorgen: Na nog driemaal te hebben geluisterd naar het hoogste lied, pakken we de draad van Handelingen 10 weer op. In het vervolg van de serie over Cornelius en Petrus letten we op de verzen 17 t/m 23a.

Zondagmiddag: Tijdens de dienst waarin ook het sacrament van de Heilige Doop wordt bediend, krijgt voor de elfde keer het Doopsformulier onze aandacht. We gaan verder met het gedeelte wat spreekt over de ‘nieuwe gehoorzaamheid’. Aan de orde komt het eerste gebod van, wat wij noemen, de Nieuw-Testamentische samenvatting van de Tien geboden (Mark. 12:30). De concrete uitwerking zullen we ook meenemen: De wereld verlaten, onze oude natuur doden, en in een nieuw, godzalig leven wandelen.

Ten slotte

Vanavond mocht ik de eerste vier groepen catechisanten ontmoeten. Er is geen betere plaats om samen te zijn rondom het geopende Woord. We maakten een begin met de boekjes van de HHJO of zijn vervolgd met het boek voor de belijdeniscatechisatie van ds. W. Pieters.

Dit seizoen is het mijn voornemen om in de jongste groepen extra tijd te nemen voor het lezen van de Bijbel. Mag ik daarbij ook een beroep doen op u, ouders? Leg bij het lezen van de Schrift woord voor woord uit. Inderdaad, dat kost tijd en energie, maar het is het écht waard. Smeek of de Heere het door Zijn Geest gebruikt tot hun eeuwige zaligheid. Hij werkt door de middelen.

Laat ik u doorgeven wat ik las bij dr. J.R. Beeke: “Het catechiseren is dringend aan een opleving toe. ‘Huiscatechese’ was de ruggengraat van de gereformeerde kerk in vroeger eeuwen. Vooral de puriteinen waren grote catecheten. Zij geloofden dat de kanselboodschap bekrachtigd moest worden door het persoonlijk beoefenen van catechese – onderwijs in de leer der Schriften, hierbij gebruikmakend van een catechisatieboekje. Ouders werden geacht eens per week een bepaald moment te hebben, in aanvulling op de huisgodsdienst, waarin ze hun kinderen onderwezen in de gereformeerde leerstukken van de genade. Van de puriteinen kunnen we veel leren over huiscatechese. Het puriteinse catechiseren is in verschillende opzichten vol van het Evangelie.” Even verderop zegt hij het volgende: “Volhard in liefde. Ook al ziet u geen vrucht, houd toch aan in gebed, voorbereiding en onderwijs. Onderwijs innemend, met genegenheid en liefde. Kinderen laten zich maar zelden bedriegen; we moeten liefde tonen voor het Woord en de leer die we onderwijzen. Probeer meer diepgang te bereiken. De eenvoud van het Evangelie is waardevol, maar die eenvoud berooft het Evangelie niet van diepzinnigheid. Streef ernaar zonen en dochters op te voeden die vastberaden en onderlegd in de leer zijn en die, door genade, met overtuiging het gereformeerde geloof vast zullen blijven houden. Probeer uw kinderen, die het erfdeel des Heeren zijn, in afhankelijkheid van de Geest tot de Heere te brengen, Die het Erfdeel van de verbondskinderen zijn. Bid dat uw kinderen, door genade, het onderwijs en de God van de waarheid lief zullen hebben.”

En u, die geen kinderen op de catechisatie hebt? Mag er regelmatig gebed zijn voor onze jongeren? Mogen er onder ons zijn die op maandag- en dinsdagavond thuis hun knieën buigen? En dat niet zonder verwachting, juist met uitzien dat onze kinderen van de HEERE geleerd worden en hun vrede groot zij. Ja, dat we getuige mogen zijn van het zaad dat Hem dienen zal dienen!

Ontvang een hartelijke groet van uw pastoriebewoners